Content:

 

 

Forsiderefleksjoner. Et utvalg forsideartikler fra Tidsskrift for Den norske legeforening. Supplement 12 / 2013

Forsidekonseptet

En dag i 1984 ble jeg spurt av redaktøren for Tidsskrift for Den norske lægeforening fra 1962 til 1987, Ole K. Harlem (1917 – 2003), om jeg kunne tenke meg å... Les mer »

Hva hendte den 8. februar 1791?

Dette spørsmålet burde vi selvsagt stilt i februar 1991, nøyaktig to hundre år senere. Men da hadde vi ennå ikke funnet den lille årelatingssnepperten som... Les mer »

Kvann

Tidsskr Nor Lægeforen 1986; 106: V. Les mer »

Multene og skjørbuken

Når dette leses, er multebæret på forsidebildet vel forvart i en fryseboks. I min fryseboks. I påvente av julaftens multekrem. Les mer »

Anatomiens arne

Hva med å forflytte seg flere hundre år bakover i medisinens historie og å være der hvor de store anatomer studerte og arbeidet? Der for eksempel Andreas Vesalius... Les mer »

Tuberkulose i Skandinavia

Tidsskr Nor Lægeforen 1986; 106: forside, V. Les mer »

Medisineren Struensee

Noe som må ha vært et av de beste hoder innen vår 1700-tallsmedisin, kunne fra og med tirsdag 28. april 1772 og i et par år fremover sees på en stake på... Les mer »

Haldde-observatoriet i Kåfjord – et viktig stykke norske vitenskapshistorie

Nordlysforskning og værvarsling er felter der nordmenn har satt spor etter seg. I Kåfjord i Finnmark ligger en interessant severdighet fra pionertiden – observatoriet på... Les mer »

Skogen

Forsidebildet er fra en skog, det kan alle se. Men hva er en skog? Les mer »

Boligkrakket i Kristiania i 1899

10. juni 1899, en forsommerdag for nøyaktig 100 år siden, er en dag som har inntatt en varig plass i vår hovedstads historie og som er blitt en milepæl med tvilsomt ry i... Les mer »

Hos skolelegen

De to fotografiene på Tidsskriftets forside er fra ca. 1930. De er fra Vaterland skole i Oslo og viser kommunens skoleoverlege, dr. med. Carl Schiøtz (1877 – 1938)... Les mer »

17. mai-kulturen

Det kan sies mye om den spesielt norske 17. mai-feiringen som i samfunnsmessig sammenheng er noe langt mer enn markeringen av nasjonaldagen og feiringen av vår grunnlovs tilblivelse. Les mer »

Blomster i veikanten

Veikanter kan være pene, med de var ikke pene for den unge gutten som kom til meg og sa han var redd for dem. Les mer »

Dansk-norsk marinefartøy i tropevarme

Det er ikke noe nytt at fartøyer fra Norden deltar i vakttjeneste i fjerne farvann. Les mer »

Kirurgiske resultater fra 1860-årene – krigskirurgi stadig aktuelt

Da de prekliniske instituttene ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo høsten 1990 flyttet fra Karl Johans gate til Gaustad etter 138 år på samme sted, kom det naturlig... Les mer »

Krig, minner og potetplukking

Hvis vi skal finne et hverdagsbilde fra krigstiden for å markere fredsjubileet her i Tidsskriftet, hva skal vi velge da? Som knapt skolemoden var jeg selvsagt for liten til å ta bilder... Les mer »

Villaen i Wannsee

Blant de dystre minner som finnes fra den annen verdenskrig, synes jeg faktisk at det vi ser på Tidsskriftets forside denne gang, 20. januar 1992, et bilde av et hus i en stille gate i et av... Les mer »

Hiroshima foran et jubileum

I august 1995 er det femti år siden atombomben falt over Hiroshima. Atomalderen hadde satt et punktum for den annen verdenskrig. Les mer »

Smil tross vold

Forside bildet er fra et krisesenter for mishandlede og misbrukte kvinner og barn. Les mer »

Nordlysnatt – vakker eller farlig?

«Hvis man ser længe paa nordlyset begynner det at bevæge seg hurtigere, og ser man fremdeles paa det, kommer det nærmere og nærmere, til det endelig kommer til en.... Les mer »

Snø og ord

Vinter og snø bringer hos meg – av alle ting – lett frem en assosiasjon om ord og ords virkning. Les mer »

August

Sensommer. Les mer »

Velg sport!

Synet av en seilbåt som har tatt kvelden i en stille uthavn, og av menneskene om bord som roer seg ned etter en spennende dag med kryss og lens og slør, kan gi grunn til å... Les mer »

Feriens fristelser

I ferien er så mangt annerledes. Les mer »

Conspicuous consumption – et begrep med norske aner

Forbruk for å vise seg, å stikke seg frem, er det et grunnprinsipp for menneskelig atferd, en sosial og økonomisk faktor å regne med? Ja, mente den norskættede,... Les mer »

Melker kyr og drikker øl

Forsidebildet på dette nummeret av tidsskriftet viser et treskjærerarbeid, en skulptur i lønnetre fra 1986. Les mer »

Selvmordene på prærien

Minnesotas sletteland ser pent og velordnet ut. Det typisk amerikanske rutemønsteret deler landskapet opp i separate jordeiendommer, farmer og rancher med god avstand til naboen. Her er det... Les mer »

En ny type kvinnesak

Jeg skulle møte noen latviske bekjente på nærmere avtalt gatehjørne i Riga, var litt tidlig ute, og ble stående for å høre på den lille piken... Les mer »

Doktorgraden – devaluert eller bare forandret

I 2001 er det 185 år siden den første akademiske grad ble avlagt i Norge. Det var en lisensiatgrad som ble tatt ved Det Kgl. Frederiks Universitet i Christiania av den 25-årige... Les mer »

Virchows skrivebord

For mange år siden så jeg på en vegg i det gamle patologiinstituttet ved Charitésykehuset i Øst-Berlin et gulnet fotografi som jeg la merke til – det var... Les mer »

En forskningshund eller to

I det medisinskhistoriske museet i Riga er det en stor glassmonter, der man kan se en utstoppet hund med to hoder. Den vekker alltid oppmerksomhet blant de besøkende, likeledes historien om... Les mer »

Hjertetransplantasjon – et 35-årsjubileum

Forsidebildet er fra en operasjonssal i Groote Schuur Hospital i Cape Town i Sør-Afrika. Det viser ikke en pågående operasjon – personene er dukker. Det var her kirurgen... Les mer »

Makrellstørjeforgiftning – en norsk oppdagelse?

Ved opprydding på Institutt for forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo, det tidligere Hygienisk Institutt, fremkom den 7,5 cm høye glassampullen som sees på forsidebildet.... Les mer »

Røyking og rollebilde

Forsidebildets tobakksreklamebilde har ingen datering, men etter stilen å dømme er den høyst sannsynlig fra 1930-årene. Rettskrivningen og den underfundige teksten tyder... Les mer »

Sommer!

Nedenfor der hvor den private, smalsporede, gjengrodde jernbanelinjen en sjelden gang forstyrres av et antikt motorvognsett, finner du den sydfranske landsbyen Annot. Mellom de grønnblå... Les mer »

Solslikkende sel

Jeg kan ikke forklare hvorfor sel fascinerer meg. Kanskje det er noe med de hundelignende ansiktene? Les mer »

Høst

Det er høst snart, uttrykte Tidsskriftets redaksjonssjef forutseende her i sommer en gang. Vi skal ha en forside med høstmotiv, det er bare å sette i gang, slik lød det. Les mer »

Uværet kommer

Vi har vel alle opplevd dagene i påskefjellet da været er så fint, så fint. Men så gufser det noen vindkast som liksom ikke er godartede. Det blir flere av dem,... Les mer »

Jul og nysgjerrighet

Det er vanlig å ønske hverandre god jul med dompaper. Les mer »

Å lære å se

Blant de forkunnskapene jeg synes folk burde ha før de bli sluppet inn på et medisinstudium , er en viss innsikt i kunsthistorie. Mange vil synes dette er et nokså sært... Les mer »

Piken med dukken

En niåring som begynner å bli stor, ser tenksomt på sitt gamle leketøy. En sommerlett gardin slipper vårlyset inn til henne og til de ildrøde blomstene i... Les mer »

Kafésitteriet i kunsten

Leserne bes unnskylde det noe kritisk-reflekterende sinnelag jeg får når jeg leser norsk kunsthistorie. Les mer »

Beiting og bordskikk

Maleren Nils Gustav Wentzel (1859 – 1927) markerte seg i 1880-årene med sine meget realistske og naturtro skildringer fra norsk dagligliv. På forsiden gjengir vi et... Les mer »

Den andre puberteten

De fleste kjenner Edvard Munchs (1863 – 1944) maleri Pubertet fra 1894 – 95. Piken som sitter naken på sin sengekant og ser forskremt fremfor seg med... Les mer »

Når et forhold går i stykker

Et bilde fra 1893, utført av Karl (Kalle) Løchen(1865 – 93) (1) og som tilhører Lillehammer bys malerisamling, fremstiller sterke følelser. Med enkle... Les mer »

Hunden og tidsånden

I samlingen av nederlandsk kunst i Bodemuseet i det som inntil for kort tid siden var Øst-Berlin, henger et sjarmerende bilde. Det heter Malerens verksted og er utført av Jan Miense... Les mer »

Hygieia og Gustav Klimt

Sunnhet og legekunst symbolisert ved Æskulaps datter Hygieia, pryder Tidsskriftets forside. En staselig, selvsikker kvinne, uutgrunnelig og mystisk med sine attributter slangen og... Les mer »

Godt nytt år og trivelig arbeidsmiljø!

Man blir nesten stolt over å jobbe et sånt sted! Les mer »

En kanin

Jeg fanget den og avfotograferte den til skrekk og advarsel. Les mer »

Ungdommens vesen

I en periode hadde vi et oppslag på veggen hjemme hos oss: Ungdomsopprør forbudt i tiden 0600 – 0800 og 1700 – 1900. Det ble respektert, vi... Les mer »

Hvor er halen?

Når nyttårsskifter inntrer, ynder journalister, avistegnere og andre kulturbærere å være allegoriske. Det nye året fremstilles gjerne som et nyfødt... Les mer »

Livsaften i februar

Det er egentlig ganske fint i Portugal i februar. Himmelen er høy og klar, og det knaser i tørt løv i korkeikskogene. Klokken seks blir det bråmørkt med... Les mer »

publication-image

Search in Michael

Translate (By Google)

Contact:

Michael, c/o professor Øivind Larsen | p.o.box 1130 Blindern | N-0318 Oslo, Norway |

Epost: oivind.larsen@medisin.uio.no