Content:

 

Melker kyr og drikker øl

xxxxx_094_01_c.jpg

Forsidebildet på dette nummeret av tidsskriftet viser et treskjærerarbeid, en skulptur i lønnetre fra 1986.

Kunstverket har tittelen Ed. Wisconsin Farmer, Milks Cow, Drinks Beer. Det er utført av den norskættede treskjæreren Fred Cogelow (1949-) fra Willmar i Minnesota, USA. (Tittelen er også angitt som Stearns County Farmer, dvs. fra Minnesota, men for skulpturens meningsinnhold blir stedsangivelse sannsynligvis av mindre betydning.)

Vi ser en frapperende naturtro gjengivelse av en litt eldre mann i helfigur og full, naturlig størrelse. Han har arbeidsklær, cowboystøvler og ditto hatt og står lent mot et eller annet med ølboksen slapt i høyre hånd og et tomt, resignert uttrykk i det furete ansiktet.

Skulpturen er utstilt ved det norske utvandrermuseet Vesterheim i Decorah, Iowa. Maleriet ved siden av har egentlig intet med saken å gjøre, men bidrar til å sette den aldrende farmer inn i en passende rural atmosfære.

Landbruk i Midtvesten er ikke nødvendigvis noen dans på roser. Kunstneren er kjent for å uttrykke sitt sosiale engasjement i arbeidene, og det gjelder tydeligvis også her. Vi ser i figuren en representant for et samfunn på hell.

Som medisiner blir jeg imidlertid slått også av noe annet. Her er det nok ikke bare en enkelt ølboks som er blitt åpnet og tømt. Skulpturen formelig utstråler hvordan dekaders jevne alkoholinntak har satt sine spor i den slitne skikkelsen.

Spider nævi sees ikke på lønnetre, men klinikeren i meg kan ikke la være å se etter dem.

Takk til museets kurator Darell Henning for velvillig hjelp med opplysninger.

Tidsskr Nor Lægeforen 1998; 118: 1989.

publication-image

Search in Michael

Translate (By Google)

Contact:

Michael, c/o professor Øivind Larsen | p.o.box 1130 Blindern | N-0318 Oslo, Norway |

Epost: oivind.larsen@medisin.uio.no