Content:

 

Uværet kommer

xxxxx_131_01_c.jpg

Vi har vel alle opplevd dagene i påskefjellet da været er så fint, så fint. Men så gufser det noen vindkast som liksom ikke er godartede. Det blir flere av dem, plutselig komme skyene – hvorfra? Så blir det kaldt og utrivelig og man kommer i tanker om fjellvettreglene som burde ha vært fulgt.

Aldri har det vært så mye fint fjellutstyr å få kjøpt som nå. Aldri har det vel heller vært informert så mye om sikkerhet i fjellet som i vår tid. Likevel så skjer ulykker.

Jeg tror for min del at det er én risikofaktor som er undervurdert. Det er den erfaringen med vintersport som vi spesielt finner blant yngre. Både i alpinanlegget og i langrennsløypa opplever de snøen og vinteren som en arena, ikke som et element. Og det de lærer der er ikke nok som ballast i bakhodet for en tur i fjellet utenom allfarvei, selv om utstyret i og for seg skulle være i orden.

Kanskje har de for eksempel ikke lært å tyde de små tegn – som på bildet når solen ikke lenger stråler gult og vennlig, men sløret, hvitt og kaldt?

Tidsskr Nor Læreforen 1991; 111: 913.

publication-image

Search in Michael

Translate (By Google)

Contact:

Michael, c/o professor Øivind Larsen | p.o.box 1130 Blindern | N-0318 Oslo, Norway |

Epost: oivind.larsen@medisin.uio.no